Länk till vår anslagstavla

Vi finns även på Facebook

KFH på Facebook »

Vädret i Hälsingland

booked.net
+26
°
C
+28°
+18°
Söderhamn
Torsdag, 29
Se 7-dygnsprognos

booked.net
+25
°
C
+29°
+16°
Bollnäs
Torsdag, 29
Se 7-dygnsprognos

https://www.booked.net/
+19
°
C
+23°
+14°
Edsbyn
Torsdag, 29
Se 7-dygnsprognos

Du som är arbetsgivare kan hjälpa till att hålla vårt land tryggt

Med en medarbetare som är deltidsbrandman får verksamheten en professionell livräddare. Som deltidsbrandman får man utbildning inom brandskyddsarbete, farliga ämnen, hjärt- och lungräddning, krisstöd och arbetsskydd.

 

Systemet med deltidsbrandmän är ryggraden i svenska kommuners räddningstjänst. Av landets totalt närmare 16 000 brandmän är omkring 10 700 deltidsanställda.

 

Att arbetsgivare ger medarbetare möjlighet att vara verksamma som deltidsbrandmän är en mycket viktig insats för att vi skakunna hjälpa människor vid bränder, olyckor och sjukdomsfall i hela landet.

Hur ofta?

Att vara deltidsbrandman innebär att man har beredskap omkring var fjärde vecka. Under dessa veckor ska man dygnet runt kunna inställa sig inom 5-7 minuter vid larm. I genomsnitt åker deltidsbrandmän på 1-2 hjälpinsatser per vecka men omfattningen varierar mellan olika kommuner och orter. 

 

Som deltidsbrandman övar man omkring 50 timmar per år. Övningarna genomförs normalt på kvällstid på vardagar.

 

Utbildningen för att bli deltidsbrandman pågår sammanlagt åtta veckor och består av tre delar. Två veckor genomförs lokalt i Hälsingland. Därefter genomförs sex veckors utbildning genom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB):

  • ­Den första kursen, Kommunal räddningstjänst, består i sin tur av två delar där den första delen är på två veckor och genomförs på någon av MSB:s skolor i Revinge eller på Sandö eller på någon av de sex regionala utbildningsplatser som MSB erbjuder. Den andra delen genomförs på den lokala räddningstjänsten och är en vecka lång.
  • Den andra kursen, Räddningsinsatsen, är på tre veckor och genomförs på någon av MSB:s skolor i Revinge eller på Sandö eller på någon av de sex regionala utbildningsplatser som MSB erbjuder.

Kostnad?

När deltidsbrandmannen åker på hjälpinsatser eller är på utbildning får hon eller han lön från räddningstjänsten. Vid insatser och utbildning under ordinarie arbetstid görs löneavdrag hos huvudarbetsgivaren.

 

Arbetsgivaren får ingen direkt ersättning från räddningstjänsten, men får däremot en medarbetare med gedigna kunskaper inom brandskydd, livräddning och olycksförebyggande arbete.

 

Du kan läsa mer om vad det betyder för dig som arbetsgivare att ha deltidsbrandmän i din personalstyrka på http://blideltidsbrandman.nu/. Du är även välkommen att kontakta oss!