Säkerhet vid eldning i skog och mark

Det kan vara svårt att avgöra om det är väldigt torrt i skog och mark. En liten gnista kan leda till en stor skogsbrand. Här nedan kan du läsa om vad du bör tänka på innan du eldar i skog och mark.

Det är alltid ditt eget ansvar att ta reda på om det är tillåtet att elda eller grilla på den plats du befinner dig.

Det första du bör göra innan du tänder brasan eller grillen är att kontrollera att det inte råder eldningsförbud. Även om det inte har utfärdats något eldningsförbud kan det vara en hög brandrisk, vilket betyder att du bör vara extra försiktig med att elda i skog och mark. Du kan hålla koll på brandrisken med hjälp av SMHI:s brandriskprognos Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller appen Brandrisk ute Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Råd och anvisningar vid eldning/grillning

  • Eldning sker alltid under eget ansvar.
  • Ha alltid uppsikt över elden.
  • Platsen ska vara lämplig så att det inte finns någon risk för brandspridning till annat brännbart material som t ex träd, buskar eller gräs. Helst med ett underlag av grus eller sand.
  • Använd en fast grillplats om det finns, annars avgränsa med stenar, grus eller jord så att elden hålls liten.
  • Undvik engångsgrillar. Om de ändå används så se till att grillen står på obrännbart underlag.
  • Undvik att elda direkt på eller intill berghällar och större stenblock, då de spricker sönder.
  • Undvik att elda om det blåser kraftigt.
  • Ha alltid tillgång till släckredskap som t ex hacka, spade eller kratta samt vatten att släcka med.
  • Kontrollera att all glöd är släckt innan du lämnar platsen, vattna gärna marken runt omkring både före och efter.
  • Om olyckan skulle vara framme, ring 112.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 juni 2024