Privatpersoner
Räddningstjänstens uppdrag styrs av Lagen om skydd mot olyckor, LSO. Bedömningen av vad som är Räddningstjänst enligt LSO styrs från ledningscentralen tillsammans med SOS. Kontakta alltid SOS på telefonnummer 112 vid allvarliga situationer som trafikolyckor, eldsvådor eller drunkningsolyckor.
Exempel på vad som inte är räddningstjänstens uppdrag är:
- Fylla brunnar/pooler
- Fälla träd invid bostäder eller som fallit ner över väg. Stora vägar kan utgöra undantag.
- Ta ner katter från träd
- Undsätta svanar eller andra fåglar som ter sig sitta fast i is
- Ger tillstånd till eldning av trädgårdsavfall m m. Detta sker på individens egna ansvar.
Efter en olycka
Efter en olycka är det ofta svårt att veta vad man ska göra. Det finns några tumregler du bör följa, oavsett vilken sorts olycka du varit med om.
Ring ditt försäkringsbolag
Det är alltid viktigt att du som är direkt drabbad så fort som möjligt tar kontakt med ditt försäkringsbolag. Deras skadereglerare registrerar eventuella skador som uppstått, både personskador och materiella skador. De hjälper även till med saneringsåtgärder, tillfälligt boende och andra akuta åtgärder.
Vid exempelvis omfattande bränder i ett flerbostadshus med flera drabbade kan en restvärdesledare komma till platsen. Detta är en person som representerar försäkringsbolagen. Tänk på att du även vid dessa bränder själv behöver kontakta ditt försäkringsbolag.
Om du själv inte är ägare till en fastighet där du bor, kontakta då fastighetsägaren.
Om du inte kan bo kvar kan det vara viktigt för dig att ta med en del värdehandlingar och dokument såsom kreditkort, nycklar och viktiga mediciner.
Prata med någon
Att vara med om en olycka kan vara traumatiskt och det är inte ovanligt att känna ett behov av att tala med någon efteråt. Det kan vara en anhörig eller någon du har förtroende för. Du kan vända dig till vårdpersonal för att få professionellt samtalsstöd efteråt via din vårdcentral.
Vid större olyckor och katastrofer kan kommunen kalla samman en så kallad POSOM-grupp.
Viktiga telefonnummer
- Jourhavande präst (via SOS Alarm) 112
- Jourhavande medmänniska 08-702 16 80
www.jourhavande-medmanniska.seLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- BRIS 116 111
www.bris.seLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- BRIS Vuxentelefon (om barn) 0771-50 50 50
- SPES (Suicidprevention & efterlevandes stöd)
020–181 800 Vid akuta ärende nås Socialjouren i respektive kommun via SOS Alarm 112. - Trafikförsäkringsföreningen 08-522 782 50
Blåljusorganisationer
- Polisen 114 14
www.polisen.seLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Sjukvårdsupplysningen 1177
www.1177.seLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Räddningstjänstens roll efter en olycka
När en räddningsinsats är avslutad ska räddningstjänsten se till att olyckan undersöks för att i skälig omfattning klarlägga orsakerna till olyckan, olycksförloppet och hur insatsen har genomförts.
För den som är drabbad kan räddningstjänsten svara på frågor om insatsen och det arbete som räddningstjänsten genomfört.
I vissa fall vill polisen ha räddningstjänstens kunskap eller iakttagelser i utredningssyfte.
Polisens roll efter en olycka
Polisen och polisens tekniker utreder vad som kan ha orsakat branden eller olyckan, om det finns misstanke om brott, exempelvis om man misstänker att branden är anlagd eller orsakats av allmänfarlig vårdslöshet.
Polisens uppgift är bland annat att utreda om någon kan ställas till ansvar för branden eller olyckan. Brandplatsen kan spärras av, även för dem som bor i huset, i avvaktan på polisens undersökningar.
POSOM
POSOM står för psykiskt och socialt omhändertagande och är en ideell medlemsorganisation som i huvudsak arbetar med krishantering. När det sker en allvarlig krishändelse i någon av medlemskommunerna kan POSOM komma att aktiveras. Deras uppgift blir då att ta hand om, och bearbeta de anhörigas efterreaktioner som kan uppkomma efter en traumatisk händelse.
Det är respektive medlemskommun som organiserar POSOM.
Ovanåker Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Söderhamn
Bollnäs
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 12 december 2024