Säkerhet

 

Säkerhet i trafiken

Nu väntar några mörka månader och då är det viktigt att ta det lugnt i trafiken och se till att man är synlig för övriga trafikanter. Nedan följer några råd om reflexer samt hur du kan undvika olyckor i trafiken.

Använd reflexer

Placera reflexen lågt på kroppen och tänk på att byta ut dem då och då eftersom de är färskvara. Vid köp av reflex, kontrollera att den är SIS-märkt eller CE-märkt. En bra reflex syns på minst 125 meters håll från en personbil med halvljus.

Apotek, detaljhandel och de flesta bensinstationer har försäljning av reflexer.

Cykelns reflexer

Vid cykling i mörker måste cykeln enligt lag ha både reflexer och belysning. Reflexen framtill på cykeln ska vara vit och baktill ska den vara röd. Reflexerna på sidan ska vara orangegula eller vita och sitta fästade i hjulens ekrar.

Övergångsställen

Vid övergångsställen har bilister skyldighet att släppa fram gångtrafikanter. Man kan dock inte lite blint på att alla bilförare följer den regeln. Var uppmärksam och ha ögonkontakt med föraren.

Säkerhet på sjö- och havsis

När du ska ut på isen är det mycket du behöver tänka på. Det är viktigt med rätt kläder, rätt material samt att du aldrig går ut ensam på isen.

Klicka här för att se filmer om is och halka. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Elavbrott

Dagens samhälle ställer allt högre krav på oss människor och för att vi ska kunna klara av större påfrestningar måste vi vara förberedda.

Klicka här för att läsa om hur du förbereder dig inför ett längre elavbrott. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
24 november 2021