Skydda ditt hem

Brandvarnare - en billig livförsäkring

Det absolut viktigaste du bör tänka på är att installera brandvarnare hemma. I din bostad skall du ha minst en brandvarnare på varje våningsplan. Det är lämpligt att ha brandvarnare, om inte i varje sovrum, så i alla fall i korridoren utanför sovrummen. Brandvarnare skall monteras i taket och ca en halv meter ut från väggen. Om brandvarnaren är jonisk eller optisk är inte viktigt, båda varianterna larmar i ett tidigt skede, det viktiga är att du har en brandvarnare som fungerar.

När du väl har monterat upp din brandvarnare så glöm inte att kontrollera att den fungerar. Du testar brandvarnaren genom att trycka på testknappen. Då testas alla funktioner i brandvarnaren, inklusive att batteriet fungerar. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på knappen kan batteriet vara slut och då behöver du byta ut det. Hjälper inte det kan du behöva byta hela brandvarnaren. När din brandvarnare har blivit ca 10 år gammal kan det vara dags att byta ut den mot en ny.

Tänk på att du även ska ha brandvarnare i ditt fritidshus och gäststuga.

Här kan du anmäla dig för att få en sms-påminnelse om att testa din brandvarnare: https://aktivmotbrand.msb.se/ Länk till annan webbplats.

Brandsläckningsutrustning

Små bränder kan oftast släckas med vatten eller kvävning med t.ex. filt eller matta. Men elden kan ta sig fort, ibland räcker det med en kort stund och det blir svårt att komma nära det som brinner. Pulversläckaren är då ett mycket bra hjälpmedel, den är lätt att använda och effektiv. Vi rekommenderar att du väljer en 6 kilos pulverbrandsläckare med lägst effektivitetsklass 43A 233BC till ditt hem. Det är viktigt att släckaren är certifierad av SBSC, DNV eller annat SWEDAC-ackrediterat certifieringsorgan.

Placera släckaren synligt i din bostad, och har du en stor bostad eller en bostad i flera plan kan det vara bra att ha flera släckare.

Så här använder du en brandsläckare:

- Håll om halsen på släckaren med ena handen och dra ur säkringen med den andra.

- Lossa slangen.

- Rikta munstycket mot det som brinner. Sikta långt ner, inte mot toppen av lågorna.

- Huka dig ner och gå nära branden.

- Tryck in handtaget.

- Rör dig runt branden så att du kommer åt ordentligt.

Vi rekommenderar att du även kompletterar ditt brandskydd med en brandfilt. Med en brandfilt kan du släcka en brand i till exempel kläder eller brand i en kastrull eller stekpanna. Brandfilten bör vara 120 x 180 cm och placera den gärna i köket det är vanligt att bränder börjar. Tänk på att inte kasta filten på branden, utan lägg den bestämt över branden och tryck med händerna ovanpå filten för att kväva elden.


En annan sak att tänka på är att det alltid ska finnas två vägar ut. I bostäder är det ofta ett fönster eller balkongen som är den andra vägen ut. Det är viktigt att du och din familj går igenom hur ni ska agera om det börjar brinna. Har du barn kan ni en gång om året göra en brandövning - gör det gärna till en lek!

Gasol och brandfarliga vätskor i hem- och fritidsmiljö

Broschyren Gasol för hem och fritid Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en vägledning för dig som på något sätt handskas med gasol i hem- och fritidsmiljö. Den ger dig en ökad förståelse för gasolens egenskaper och hur du kan öka din säkerhet vid hantering och förvaring av gasol.

Broschyren Brandfarliga vätskor i hem- och fritidsmiljö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. lär dig mer om brandfarliga vätskor och hur du kan använda och förvara dem på ett säkert sätt för att minska risken för skador och olyckor.

Kom ihåg att det är förbjudet att förvara gasolflaskor i källare, på vindar och i flerbilsgarage.

DinSäkerhet.se

På hemsidan DinSäkerhet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om hur du gör din hem- eller fritidsmiljö säkrare; dels gällande brand, men även annat som fallolyckor och risker för barn. Där kan du även läsa om hur du förbereder dig för en kris, till exempel i samband med en storm eller översvämning, och hur du ökar din säkerhet gällande teknik- och IT-frågor.

 

Sidinformation

Senast uppdaterad:
12 juli 2023